Měl jsem ale spoustu příležitostí se podívat na práci jiných čajových mistrů a nejde si nepovšimnout duše mistra, nebo hostitele chcete-li.
Mnoho lidí mělo možnost posadit se za čajové moře, nebo k přípravě čaje, ovšem je jen málo těch kdo dokáží proniknout do skutečné podstaty celé procedury přípravy nápoje tak rozmanitého jako je Camellia Sinensis,
Lidská povaha nás vede ke škatulkování a vytváření pravidel, Různých pojmů k tomu, aby naše čajová cesta byla dokonalá. Musíme soucítit s hostitelem, musíme se vžít do role hosta. Musíme přemýšlet nad každým pohybem a slovem. Máme být duchapřítomní a v ostražitosti, ale nadále působit přirozeně. Musíme se držet toho, či onoho doporučení.
Je samozřejmostí si myslet, že každé pravidlo či doporučení má důvod. Vychází přece z velké moudrosti a zkušenosti.
Ve výsledku je čajový obřad řízený striktně pravidly souhrn našeho setkání s minulostí. Kdežto čistá, volná forma projevu je zase jen vyjádření osobnosti jednoho člověka.
Dokáže někdo při čajovém obřadu odstoupit od pravidel, oprostit se od svého ega a nechat vyniknout pouze jednu složku? A pokud ano, jaká to má být? Čaj, rovnováha, příroda, či úplně něco jiného? Vždyť pití čaje má mnoho významů. Má tolik forem, kolik je lidí na světě, možná i více.
Nesetkal jsem se s čajovým mistrem, který by tvrdil, že tento pohyb, nebo forma manipulace s konvičkou (nebo spoustu dalších prvků) je významná z nějakého důvodu. Logicky dokázal i odůvodnit své tvrzení, jeho argumenty vedly k jasnému závěru.
Ten muž/žena má pravdu.
Můžeme třídit čajové mistry, jejich obřady. Pojmenujeme chutě, rozeznáme dobré a špatné.
Souhlasím s tebou.
OdpovědětVymazatPro mne je nejdůležitější právě ten klid a zpřítomnění. Přitom ale hodně záleží i na prostředí a na lidech, se kterými popíjím. Úplně rozdílné bude, když se sejdou lidé na čaj, s chutí zpřítomnit se, užít si čaj, nebo když se sejdou pohovořit o tom, jak vše plyne a přitom čaje upíjí.
Když se setkají pro čaj, bude jednoduché se zpřítomnit, zatímco to druhé, hovořící setkání, bude jen v čase, který už neovlivníme, nebo který sníme.
Karel
Tento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatAhoj Karle,
Vymazatlíbí se mi jaký význam dáváš setkání u čaje/na čaji :o)
Moje snaha je vytvářet v lidech otázky, které by si měli zodpovědět sami, nebo k nim hledat cestu. Samozřejmě to nepůjde bez lidí, co si tím už prošli a tvůj text působí, že již toho máš hodně za sebou. Hlavně máš evidentně rád čaj i lidi... :o)
Děkuji
I cesta, může být cíl..
OdpovědětVymazatKarel (známe se z Cesty přes Tomíka, popíjeli jsme čaj ráno na Špilase, dny čaje a keramiky... Už víš? :)
Jde dělat čaj i pro lidi, které nemáš rád? Pro neznámé lidi ano, to jde, ale pro ty, se kterými není chuť pít.. To je vlastně jednoduché-nebudeš s nimi sdílet. Nebo?
Tjo...abych se pravdu přiznal jsem na tohle trochu nešikovný, většinou si lidi pamatuji podle obličeje :o)
OdpovědětVymazatJak dělat čaj i pro lidi, které nemám rád?
Já osobně se snažím být hodně otevřený. Jsou lidi, co nemají rádi mě, mé vyjadřování, můj způsob života. A samozřejmě je to i obráceně. I já jsem člověk a také něco, nebo někoho odcuzuji.
Ale každý má pro své chování důvod, myslím si, že když pochopím, nebo porozumím jeho myšlenkám...dokážu ocenit i to, že mě nemá rád, nebo obráceně :o)